Geschiedenis

De geschiedenis van Reddingsbrigade Goes

De GRB (Goese Reddingsbrigade) tegenwoordig Reddingsbrigade Goes, is opgericht op 13 februari 1978 door Wim Noteboom en Kees de Bruin. Het idee kwam van de toenmalige badmeester dhr. Godijn. Hij wilde zijn cursisten de mogelijkheid bieden om hun zwemtechniek na het behalen van de reguliere zwemdiploma’s A t/m F verder te ontwikkelen. Al vanaf die tijd maken we gebruik van het zwembad in Goes. Eerst werd er gezwommen op de zaterdagmorgen maar al jarenlang zwemmen we op de woensdagavond.

De diploma’s zijn in de loop der jaren ook veranderd. Tot een aantal jaren geleden kon je de brevetten 1 t/m 6 halen en A en B van het Zwemmend redden. Om deze laatste diploma’s te halen moest je een bepaalde leeftijd hebben. Om de tijd tussen brevet 6 en deze diploma’s te overbruggen kon je de insignes Brons, Zilver en Goud halen. Deze diploma’s waren vooral gericht op het binnenwater. Daarom vonden de trainingen dan ook alleen in het zwembad plaats.

Nu zwemmen we voor de diploma’s junior redder 1 t/m 4, zwemmend redder 1 t/m 4 en life saver 1 t/m 3, hebben we een rampeneenheid en worden verschillende evenementen bewaakt. Daarom wordt er naast de trainingen in het zwembad dus ook in buitenwater getraind.

Enkele jaren hebben we een wedstrijdploeg gehad. Zijn trainden om verschillende redding onderdelen zo snel mogelijk uit te voeren. Zowel individueel als in team verband.

Een ander evenement waar we een aantal keren voor hebben ingeschreven was de Nachtmerrietocht in het zwembad van Heinkenszand. Bij dit evenement doken de eerste zwemmers ’s avonds om 20.00 uur het water in en de laatste zwemmer kwam er de volgende morgen om 8.00 uur uit. De ploeg bestond uit 6 deelnemers die ieder telkens in een half uur zoveel mogelijk banen moesten zwemmen. De ploeg die de meeste banen had gezwommen in die 12 uur had uiteraard gewonnen.

Er is zelfs door een paar leden ooit een clublied geschreven. Maar er is maar een enkeling die dit nog weet…